Kuchnia

kulinaria

pszenno-zytni chleb na zakwasie

Składniki na zaczyn:

3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
45 g letniej wody
75 g białej pszennej maki chlebowej

Wszystkie składniki połączyć, mieszam zawsze drewnianą łyżką, przykryć folią spożywczą i zostawić na 12 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

500g białej pszennej maki chlebowej
100g mąki żytniej sitkowej (daję żytnią chlebową)
100gg mąki pszennej razowej
455g letniej wody
13g soli
120g ziaren słonecznika, uprażonych

W dużej misce wymieszać mąki z wodą, przykryć i odstawić na 30 minut. Następnie dodać sól i zaczyn. Wyrabiać 5 minut, dodać wystudzony słonecznik i wyrabiać kolejne 3 minuty, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 i 1/2 godziny, ciasto składać co 50 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować bochenek i złączeniem w górę umieścić w koszu. Zostawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. (często nie dzielę ciasta i piekę go w całości, gdy dzielę układam od razu na 2 bochenki na blasze, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia)
Rozgrzać piekarnik z blachą do 250 stopni. Piec z parą przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation