Kuchnia

foods & drinks

paella z kurczakiem - składniki:
pałki z kurczaka - 4 sztuki
garść zielonej fasoli szparagowe (może być mrożona) - 80 gramów
marynata do kurczaka knorr - 1 opakowanie
pomidory z puszki - 1 sztuka
ryż długoziarnisty lub specjalny do paelli - 200 gramów
rosół z kury knorr - 2 sztuki
cebula - 2 sztuki
limonka - 1 sztuka
ząbek czosnku - 2 sztuki
szafran - 5 gramów
czerwona i żółta papryka - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 4 łyżki

sposób przygotowania:
mięso umyj, osusz, posyp marynatą do kurczaka knorr
cebulę i czosnek drobno posiekaj. paprykę pkrój w paski. pomidory lekko rozdziel i odsącz z soku.
rozgrzej oliwę, obsmaż pałki. następnie mięso wyjmij, a na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę, czosnek i papryki. po 2 minutach wyjmij warzywa.
na patelnię wsyp ryż, smaż przez kilka minut. następnie wlej wodę tak, aby przykryła ryż ponad 1,5cm i dodaj rosół z kury knorr oraz szafran. wszystko dokładnie mieszaj.
dodaj mięso i wszystkie warzywa. patelnie przykryj, włóż w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i piecz przez 20 min.
potrawę skrop sokiem z limonki i udekoruj jej cząstkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation