Kuchnia

ciasta

Racuchy na maślance
- smakują jak pączki

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 24 racuchy

Kaloryczność kcal: 140 w 1 racuchu
Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
2 szklanki maślanki naturalnej - 500 ml
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka soli
do smażenia: 200 ml oleju roślinnego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Olej do smażenia racuszków: 200 ml.
Kalorie policzone zostały bez dodatku cukru pudru użytego do oprószenia usmażonych racuchów.

Jajko oraz maślanka powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Ja bardzo często dodatkowo lekko podgrzewam maślankę umieszczając miskę z maślanką w garnku z gorącą wodą lub w delikatnie nagrzanym piekarniku (do 30 stopni). Co kilka minut mieszam maślankę w misce.

Maślankę naturalną umieść w średniej wielkości misce. Maślanka powinna mieć temperaturę pomieszczenia albo nawet odrobinę wyższą. Do maślanki wbij jedno, średniej wielkości jajko, również trzymane w temperaturze pokojowej.

Maślankę i jajko wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej. Do miski wsyp 2,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej lub zwykłej. Szklanka o pojemności 250 ml. Łącznie będzie to 400 gramów mąki. Wsyp też płaską łyżeczkę soli. Nie pomijaj soli w przepisie. To idealna, lekko wyczuwalna ilość, która sprawia, że racuchy z maślanką smakują jeszcze lepiej. Wsyp też dwie łyżki cukru zwykłego, białego. Możesz też użyć cukru trzcinowego. Wszystko razem dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto.

Na samym końcu dodaj łyżeczkę sody. Po dodaniu do ciasta sody bardzo dokładnie i długo je mieszaj. Gotowe do smażenia ciasto odstaw na kilka minut, by odpoczęło i wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączyły.

Wybierz patelnię z grubym dnem i zacznij ją nagrzewać. Na patelnię wylej olej. Olej roślinny do smażenia powinien przykryć całą patelnię na wysokość około 3 mm. Poczekaj aż olej się nagrzeje i zacznij kłaść porcje na placki. Ciasto jest gęste. Na jeden placek nakładaj kopiastą łyżkę stołową ciasta. Moja patelnia miała 24 cm średnicy i zmieściły się na niej 4 racuszki.
Racuchy na maślance, 5

Racuchy na maślance smaż na średniej lub odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Jedna strona potrzebuje około 3 minuty zanim placki przewrócisz na drugą stronę. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Druga strona smaży się zazwyczaj o minutę krócej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation