Kuchnia

może by coś zjeść...

Sałatka z zielonego groszku z miętą sałatka z groszku z miętą
Sałatka z zielonego groszku z miętą
składniki :
-2,5 filiżanki świeżego, zielonego groszku (użyłam mrożonego)
-mała szalotka albo cebula drobno posiekana
-kawałek posiekanego pora (tylko biała część)
-1/3 filiżanki świeżych, posiekanych liści mięty
-kilka łyżek oliwy z oliwek
-skóra i sok z połowy cytryny
-sól, pieprz

(w oryginalnym przepisie jest pół filiżanki liści mięty i 1/4 filiżanki oliwy)

wykonanie:
Mrożony groszek wrzuć do osolonego wrzątku i poczekaj ok. 2 minut żeby zmiękł. Następnie przelej przez sito a potem opłucz lodowatą wodą i osuszysz. Potem odmierz pół filiżanki osuszonego groszku, wrzuć do blendera i rozdrobnij. Cały groszek, groszek rozdrobniony plus szalotkę, por, miętę, sok z cytryny, skórkę, oliwę, sól i pieprz wymieszaj. Gotowe! Do zjedzenia natychmiast. Dodałam jeszcze szczyptę cukru, ponieważ dla mnie sałatka była zbyt kwaśna. Ale to kwestia smaku, kto co lubi. Podana ilość wystarczy na dwie solidne porcje albo 3-4 mniejsze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation