Kuchnia

MIĘSA I WĘDLINY PASZTETY

Ślimakowe polędwiczki
Zakręcone szaszłyki z delikatnego mięsa, polędwiczek wieprzowych, faszerowanych szynką, ogórkiem oraz papryką, podane w pysznym sosie.
7 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 3 polędwiczki wieprzowe
• 10 dag szynki
• 1 papryka czerwona
• 4 ogórki konserwowe
• 1 cebula
• Sól
• Pieprz
Składniki na sos:
• 200 g przecieru pomidorowego
• 1 cebula
• 1 łyżka oleju
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• 3 krople tabasco
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, nacinamy, wzdłuż ale nie do końca i lekko rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
2. Na środku mięsa układamy plasterki szynki, obraną pokrojoną w piórka cebulę, pokrojona w podłużne paski ogórki oraz paprykę.
3. Mięso zwijamy w roladę, kroimy na dwucentymetrowekrążki i nakłuwamy na patyczki do szaszłyków.
4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
5. W tym czasie, co piecze się nam mięso przygotowujemy sos, cebulę obieramy drobno kroimy, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i szklimy na rozgrzanym oleju.
6. Następnie dodajemy przecier pomidorowy a po minucie pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty.
7. Sos wylewamy na dno naczynia i układamy mięso.
8. Gotowe.
9. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation