Kuchnia

Zupy

Prosta botwinka
składniki
► botwinka [ok. 500 g / u mnie to były 2 średnie pęczki :)]
► masło [2 łyżki]
► rosół lub bulion [ok.2 l] – bulion można zrobić na bazie domowych kostek rosołowych
► sok z cytryny [3-4 łyżki lub więcej do smaku]
► świeży koperek [3-4 łyżki siekanego lub więcej wg preferencji]
► śmietana [200 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18% lub 100 ml słodkiej śmietanki 30%]

Dodatkowo:
► sól i pieprz [do smaku]

Przygotowanie
Botwinę bardzo dobrze wymyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Buraczki odciąć, odkroić korzonki i pokroić w drobną kosteczkę (można obrać, ja zwykle po prostu porządnie szoruje). Łodyżki i liście drobno poszatkować.
Tak przygotowaną botwinę smażyć na maśle na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż liście zwiotczeją. Aby przyspieszyć ten proces, można ją na początku smażenia oprószyć szczyptą (ok. 1/3 łyżeczki) soli.
W osobnym garnku podgrzać rosół lub bulion.
Do ciepłego wywaru dodać podsmażoną botwinkę, sok z cytryny, posiekany koperek, a także doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż zupa nabierze pięknego koloru.
Po tym czasie, wymieszać w szklance kwaśną śmietanę lub śmietankę z 2 chochlami ciepłej zupy i wlać całość go garnka. Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej zawiesista, w śmietanie można dodatkowo rozmieszać płaską łyżkę mąki pszennej.
Pod koniec ewentualnie doprawić pod swój smak. Zupa jest najlepsza, kiedy ma okazje się ,,przegryźć” przez kilka godzin lub przez noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation