Kuchnia

Zupy

              Mirabelkowy blog: Białoruska zupa ziemniaczana

BIAŁORUSKA ZUPA ZIEMNIACZANA
(przepis na 4 porcje)
400g ziemniaków,
1 duża marchew,
1 duża cebula,
1 łyżka masła,
1 liść laurowy,
3 ziarna pieprzu,
1 łyżeczka domowej vegety,
sól do smaku,
natka pietruszki

kluseczki:
3 czubate łyżki mąki,
2 łyżki oleju lub stopionego masła,
1 jajko,
ok. ½ szklanki wody lub mleka,
szczypta soli,

pulpety:
250-300g mielonego mięsa,
½ cebuli,
1 małe jajko,
2 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz

Mięso przełożyć do miski, dodać startą na tarce połówkę cebuli, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, a następnie wilgotnymi dłońmi uformować małe kulki. W garnku zagotować 4 szklanki wody, wrzucić pulpety i gotować 10 minut na małym ogniu. Pulpety wyjąć, a do wody włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz sól do smaku. Gotować 10 minut. W tym czasie na małej patelni stopić masło. Wrzucić posiekaną cebulę oraz pokrojoną w półplasterki marchew. Smażyć na małym ogniu kilka minut, aż cebula będzie miękka i zacznie się lekko rumienić. Cebulę z marchewką dodać do zupy, dodać domową vegetę i całość gotować pod przykryciem jeszcze 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Mąkę, jajko, sól, wodę lub mleko oraz masło lub olej wymieszać na dość gęste ciasto. Za pomocą dwóch łyżeczek kłaść do zupy małe kluseczki. Gotować 2 minuty, następnie włożyć przygotowane wcześniej pulepty i gotować jeszcze 1-2 minuty.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation