Kuchnia

Zupy

Najlepszy chłodnik z botwinki lub buraków - niebo na talerzu

na wywar:
– ok. 70 dag kości wołowych lub cielęcych
– 3 marchewki
– 3 pietruszki
– cebula
– por
– seler
– dwa listki laurowe
– kilka kulek ziela angielskiego
– ok. 2 l wody (tyle ile potrzeba do przykrycia warzyw i kości)
– płaska łyżka soli

– dwa duże pęczki botwinki z małymi burakami lub cztery duże buraki
– zielony ogórek
– dwa pęczki rzodkiewki
– dwa ząbki czosnku
– duży pęczek koperku

– 1,5 l jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
– 2 łyżki śmietany 18%

– kilka jajek ugotowanych na twardo

Składniki wywaru zalać zimną wodą zagotować, nie solić. Zmniejszyć ogień i gotować wszystko ok. 1,5 godziny pod przykryciem pozostawiając uchyloną pokrywkę. Część wody odparuje, nie należy jej uzupełniać.
Botwinkę z liśćmi lub buraki pokroić w kostkę ok. 1 cm, dodać do wywaru razem z solą i gotować aż będą miękkie ale jędrna, nie rozgotowane. Zwykle zajmuje to ok. 10 – 15 minut.
Wywar z botwinką ostudzić do temperatury pokojowej.
Ogórek i rzodkiewkę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek drobno posiekać Dodać do wywaru. Dolać jogurt i śmietanę, wymieszać. W razie potrzeby dosolić.
Chłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation