Kuchnia

kuchnia

Ciasto śliwkowe
Pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach. Prosty, szybki sposób przygotowania, polecam wszystkim zapracowanym Paniom domu, które cenią swój czas spędzony w kuchni. Ciasto z budyniowym wnętrzem, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do popołudniowej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości i święta.

Forma 24 cm x 24 cm
20 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 500 g gofrów
• 4 żółtka jajek
• 4 szk. mleka
• 6 łyżek maki pszennej
• 4 łyżki maki ziemniaczanej
• 6 łyżek cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 400 g masła
• 400 g śliwek suszonych
• 80 g czekolady mlecznej
• 80 g czekolady gorzkiej
• 3 łyżki śmietany 30 %
Sposób przygotowania:
1. Śliwki moczymy w gorącej wodzie następnie odlewamy, osuszamy i drobno kroimy.
2. Żółtka ubijamy z dwiema szklankami mleka oraz z mąkami.
3. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną, mieszając błyskawicznie żeby się budyń nie przypalił. Gdy zrobi się nam gęsty odstawiamy i studzimy.
4. Masło miksujemy mikserem i dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
5. Dno formy wykładamy goframi.
6. Wylewamy masę budyniową i przykrywamy ponownie goframi.
7. Na gofrach układamy pokrojone śliwki.
8. Czekolady rozpuszczamy razem ze śmietaną i polewamy wierzch ciasta.
9. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.
10. Gotowe.
11. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation