Kuchnia

kuchnia

Kuchnia domowa Ani: Penne z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Składniki:
2 nieduże piersi z kurczaka (+ przyprawy: granulowany czosnek, słodka mielona papryka, sól)
8-10 połówek suszonych pomidorów z oleju (użyłam firmy Ponti - pomidory suszone na słońcu w oleju słonecznikowym)
2-3 ząbki czosnku
250 g serka mascarpone
2-3 garści świeżego szpinaku
6-7 łyżek mleka
kawałek sera typu parmezan
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
makaron penne
Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 10 minut.

2. W międzyczasie zmiażdżyć ząbki czosnku, suszone pomidory drobniej pokroić, szpinak opłukać.

3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju z zalewy z suszonych pomidorów, dorzucić czosnek, a potem pomidorki suszone, chwilkę całość dusić. Dodać mięso z kurczaka i całość smażyć, aż mięso przestanie być surowe.

4. Na patelnię dodać serek mascarpone, mleko i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Dorzucić szpinak i ser parmezan starty na tarce. Wszystko wymieszać i dusić, aż szpinak zmięknie. Na koniec ewentualnie doprawić.

5. Podawać z ugotowanym makaronem penne.

Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation