Kuchnia

Drożdżowe wypieki

ChilliBite: Jagodzianki i bułeczki z malinami

ok 13-14 jagodzianek
7g drożdży instant
250ml ciepłego mleka
450g mąki
120g cukru
100g miękkiego masła
łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
120g gotowanych, utłuczonych ziemniaków (ugotowanych dnia poprzedniego i utłuczonych po wystudzeniu)

ok 300g jagód
kilka łyżek cukru demerara

1 żółtko i 2 łyżki mleka

Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, łyżka mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstaw na 15min.
Do miski wsyp mąkę, pozostały cukier, esencje waniliową, masło, sól i ziemniaki. Dodaj urośnięte drożdże i wyrabiaj w mikserze z hakiem (lub ręcznie), aż uzyskasz elastyczne ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk.
Następnie dodać pozostałe składniki zagniatając elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Uformuj z niego kulę, przełóż do misy, oprósz lekko mąką i odstaw przykryte folią spożywczą na ok 1 godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Umyj i w miarę dokładnie osusz jagody, przełóż do miseczki i przesyp cukrem demerara, lekko zamieszaj, by całe były nim pokryte. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, odrywaj po kawałku i rozpłaszcz go w formie placuszka. Ułóż na dłoni i w zagłębienie wsypuj kopiatą łyżkę ocukrzonych jagód. Dokładnie zlepiaj wszystkie brzegi i złączeniem układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów. Odstaw jagodzianki na kilkanaście minut by podrosły, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C.
Rozkłóć żółtko z mlekiem i posmaruj bułeczki. Każdą posyp jeszcze grubą warstwą cukru demerara i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 20 minut. Wystudź na kratce i podawaj z zimnym mlekiem lub pyszną latte :)

Zamiast skorupki cukrowej, możesz też zrobić kruszonkę z łyżki masła, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i łyżki posiekanych drobno migdałów lub polukrować bułeczki lukrem z pudru i soku z cytryny. Ja najbardziej lubię chrupiącą skorupkę cukrową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation