Kuchnia

Drożdżowe wypieki

Jagodzianki maślane z kruszonką
składniki na ciasto:

ok. 250ml mleka
25g świeżych drożdży
100g cukru
650g mąki pszennej (+50g dodatkowo)
140g masła
pół łyżeczki soli
jajko
składniki na nadzienie:

300g borówek
łyżka cynamonu
3 łyżki cukru
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
składniki na kruszonkę:

55g masła
100g mąki
3-4 łyżki cukru
Do letniego mleka dodać drożdże, 20g cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać trzepaczką. Przykryć i odstawić na 30 minut, aż zaczyn zrobi się gęsty i puszysty. Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, dodać masło i ucierać, aż utworzą się drobne okruszki. Dodać cały zaczyn i jajko. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypywać po trochu dodatkowej mąki). Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na godzinę, w tym czasie zagniatając lekko ciasto co 20 minut.

Borówki wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, z której następnie rozwałkować placuszek (tym razem rozwałkowałam prostokąty, a następnie zawinęłam w paczuszki sklejając jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka). Na środek układać po czubatej łyżce nadzienia i formować bułeczkę sklejając ciasto pod spód. Układać na przygotowanej blasze, przykryć ściereczką na 15 minut.

Masło pokroić w drobną kostkę, wyrobić z mąka między palcami, dodać cukier i wymieszać.
Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Posypać kruszonką. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation