Kuchnia

Pierogi, knedelki..

Cepeliny kresowe

10 ziemniaków,
100 g mielonego mięsa wieprzowego, 100 g mielonej wołowiny,
1 jajko,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
łyżka mąki,
1 mała cebula,
koperek lub natka pietruszki, sól, pieprz czarny mielony, śmietana, szczypiorek, łyżka oleju, masło.

Ciasto na cepeliny robimy z surowych ziemniaków z dodatkiem gotowanych. Ziemniaki powinny być dobrane bardzo starannie. Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać i zrobić puree. Drugą połowę zetrzeć na drobnej tarce i zostawić w durszlaku na parę minut, by ściekła woda.

Do puree dodać surowe ziemniaki, jajko, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wszystko wymieszać – zrobić ciasto. Z ciasta lepimy kulki i rozwałkowujemy. Do środka wkładamy doprawiony farsz mięsny i dobrze sklejamy brzegi – jak na zrazy. Następnie wkładamy cepeliny kresowe do wrzącej lekko posolonej wody, do której można też dodać łyżkę oleju.
Kiedy cepeliny wypłyną, gotować jeszcze przez 5-7 minut.
Po wyjęciu z wody posmarować masłem. Podawać ze śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation