Kuchnia

Dania z makaronu

Danie chińskie z makaronem

Składniki ( dla 4 – 5 osób ):

200 – 250 g makaronu błyskawicznego chow – mein
duża garść pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
kilka suszonych grzybów Mun
2 filety z kurczaka
1 duża czerwona papryka
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
kiełki fasoli Mung
200 ml bulionu z kostki drobiowej
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu sambal oelek
1 łyżka mąki kukurydzianej
przyprawa chińska 5 smaków
vegeta
olej arachidowy lub roślinny

Filety z kurczaka kroimy w małą kostkę i wkładamy do miski, następnie doprawiamy 2 łyżeczkami przyprawy chińskiej 5 smaków, dużą szczyptą vegety i łyżką sosu sojowego. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki.

Kilka grzybków wkładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie słupki ( jak na zdjęciu ), cebulę w piórka, kapustę i paprykę w paski. Kiedy grzybki ” się rozwiną ” i staną się wiotkie, odcedzamy je i kroimy w paseczki. Czosnek dokładnie siekamy. Odstawiamy na bok warzywa.

Makaron wkładamy do dużego naczynia i zalewamy wrzątkiem, czekamy aż trochę zmięknie, musi być nieco twardawy ( uważajmy bo bardzo łatwo go ” rozgotować ” ).

Rozgrzewamy wok na dużym ogniu, wlewamy około 3 łyżki oleju arachidowego. Kiedy patelnia się rozgrzeje wrzucamy kurczaka. Mieszamy cały czas żeby kurczak równomiernie się usmażył. Następnie dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę. Mieszamy i czekamy aż marchewka lekko zwiotczeje. Następnie dorzucamy kapustę pekińską i paprykę, czekamy aż papryka zwiotczeje ale będzie nadal chrupiąca. W następnej kolejności dorzucamy grzyby Mun.

Mieszamy i dodajemy: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżeczkę sosu sambal oelek, oraz 1 łyżkę oleju sezamowego. Smażymy chwilkę ciągle mieszając i wlewamy bulion. Następnie zsuwamy wszystkie warzywa w woku na jedną stronę i przechylamy aby wszystkie płyny spłynęły na wolny bok. Dodajemy 1 łyżkę mąki kukurydzianej i trzepaczką rozbijamy grudki. Dokładnie łączymy warzywa z sosem. Dorzucamy kiełki fasoli Mung i makaron, wyłączamy gaz. Mieszamy warzywa z makaronem.

Wykładamy do miseczek. Podajemy ze słodkim sosem chilli, jeżeli ktoś nie lubi ostrych smaków nie musi go dodawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation