Kuchnia

Przepisy

DŻEM Z DYNI

Składniki:

1 kg dyni
2 pomarańcze
350 g cukru
kilka łyżek wody
1 cytryna
1 saszetka żelfixu
opcjonalnie: 2 galaretki cytrynowe lub limonkowe

Przygotowanie:

Przygotować słoiczki i zakrętki – wyparzyć je i umyć.

Dynię dokładnie umyć i obrać ze skóry. Przekroić, a miąższ oraz pestki wybrać dokładnie.

Dynię pokroić na kawałki (w kostkę) lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach (albo też pół na pół). Wrzucić do dużego garnka, aby potem dobrze się mieszało. Dodać kilka łyżek wody.

Dynię zagotować, aż zmięknie – ok. 20 min. Co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliła.

Zagotowaną dynię zmiksować – ma powstać mus. Dzięki temu skróci się czas gotowania. Do musu dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz żelfix. Całość gotować, aż zacznie wrzeć. Pod koniec dodać cukier i gotować jeszcze 2 minuty.

Gotowy gorący dżem wkładać do słoiczków i zakręcać. Pasteryzować przez 20 min.

Do tak przygotowywanego dżemu można dodać także galaretkę cytrynową lub limonkową – otrzymamy wtedy wyraźniejszy smak tych owoców. Proszek z saszetki należy wsypać w tym samym momencie, co żelfix.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation