Kuchnia

Cos do chlebka

Najprostsza pasta słonecznikowa » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan.
Składniki na jeden słoik:
200 g słonecznika / 1 ½ szklanki, namoczonych przez noc w zimnej wodzie

5 suszonych pomidorów
1/2 pęczka pietruszki, niedbale posiekany
2 ząbki czosnku
3 – 4 łyżki soku z cytryny
2 – 4 łyżki wody
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Ziarna słonecznika odcedzić i opłukać.
Do naczynia blendera wrzucić namoczony słonecznik, suszone pomidory, sok z cytryny, pietruszkę i czosnek. Wszystko zmiksować na gęstą i grudkowatą pastę.
Dolać dwie łyżki wody i miksować nadal, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki i miksować aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku sporą ilością soli i czarnego pieprzu, porządnie zblendować i przełożyć do czystego słoiczka. Przechowywać w lodówce przez 3 – 4 dni.
Porady:
W wersji ekspresowej można słonecznik namoczyć przez kwadrans we wrzątku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation