Kuchnia

Cos do chlebka

Korzenna pasta z rabarbaru

Składniki:

•1 kg rabarbaru
•1 i 1/2 szklanki posiekanej cebuli
•1 szklanka rodzynek
•1 i 1/2 szklanki cukru
•4 ząbki czosnku
•2 łyżki drobno pokrojonego imbiru
•1 łyżka gorczycy (miała być zmielona, dałam całą)
•1 łyżeczka mielonej kolendy
•1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
•1/2 łyżeczki papryczki chili
•1/4 lyżeczki mielonego cynamonu
•1/4 łyżeczki mielonych goździków
•2 łyżki miodu
•2 łyżki białego wytrawnego wina
•1 i 1/2 szklanki octu winnego
•1 łyżka soli




Przygotowanie:

•umyty rabarbar obieramy i kroimy w kostkę
•rodzynki należy sparzyć wrzątkiem i osączyć na sicie, następnie włożyć do miski i skropić winem
•do garnka wkładamy rabarbar, cebulę i chwilkę obsmażamy ciągle mieszając, dodajemy rodzynki, drobno pokrojony czosnek, cukier, imbir i pozostałe przyprawy - gotujemy na małym ogniu około 30 minut
•po tym czasie całość dokładnie miksujemy, wlewamy ocet i gotujemy kolejne 30 minut
•pod koniec gotowania dodajemy miód i odparowujemy - gęstą pastę nakładamy do słoików, zakręcamy, wystudzamy i dopiero wtedy dodatkowo pasteryzujemy 10-15 minut

Przepis ze strony:
http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2013/05/korzenna-pasta-z-rabarbaru.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation