Kuchnia
zapiekanki
Zapiekanka z ajvarem
Tym razem do zapiekanki wykorzystałam ajvar*, świeży szpinak i kilka rodzajów sera. I przyznam Wam się, że długo zastanawiałam się czy pozostawić ją w wersji wegetariańskiej, czy dodać do niej kiełbasę. Ostatecznie skusiłam się na jej dodatek, ale myślę że gdybym jednak z niej zrezygnowała, nie zaszkodziło by to zapiekance.
Jeśli nie macie możliwości zakupienia świezego szpinaku, użyjcie szpinaku mrożonego, ale w wersji liściastej. A jeśli bardzo go lubicie, spokojnie możecie podwoić proponowaną przeze mnie porcję.
Składniki:
* 500 g makaronu typu penne
* 1 słoiczek łagodnego ajvaru (350-400g)
* 100 ml słodkiej śmietanki (kremówki)
* 250 g dobrej jakości kiełbasy drobiowej
* 1 paczka świeżego szpinaku typu "baby" (ok 100 - 150 g)
* 10-15 liści świeżej bazylii
* 200 g sera ementaler
* 100 g fety
* 100 g sera camembert
* 2 duże ząbki czosnku
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka oliwy
* sól i pieprz do smaku
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na łyżece masła podsmażamy szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Szpinak powinien tylko trochę zmniejszyc objętość i pozostac lekko jędrny a nie całkowicie się rozsmażyć. Podsmażamy też pokrojoną w plasterki kiełbasę. (Ja do podsmażania kiełbasy nigdy nie dodaję tłuszczu, ponieważ nawet chuda kiełbasa drobiowa "puści" swój tłuszcz).
Wymieszany ze śmietanką ajvar łączymy w dużej misce z makaronem. Do makaronu dodajemy kiełbasę, szpinak, bazylię oraz drobno posiekaną fetę i camembert oraz starty na grubych oczkach ementaler. Dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i przekładamy do natłuszczonej oliwą formy.
Pieczemy około 25-30 minut.
* Ajvar to wywodząca się z kuchni serbskiej lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z papryki, bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. W lecie ajwar można zrobić samodzielnie w domu z sezonowych warzyw, ale też w większych sklepach znajdziecie ajvar w słoiczkach. Produkuje go kilka firm, więc nie powinno być problemu z dostępem do tego bałkańskiego smakołyku :)
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