Kuchnia

zapiekanki

Podany przepis pozwala na przygotowanie jednej dużej porcji, która wystarczy nawet dla dwóch osób : )

400 g świeżych truskawek

50 g migdałów w płatkach
1 jajko (żółtko i białko osobno)
szczypta soli
4 łyżki cukru
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Truskawki myjemy, osuszamy i odcinamy szypułki. Układamy na dnie niewielkiego naczynia do zapiekania.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy połowę cukru i miksujemy, aż do roztarcia kryształków cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem przez około 4 minuty (aż zdecydowanie zjaśnieją oraz cukier zostanie roztarty). Białka delikatnie łączymy z żółtkami, dodajemy płatki migdałów. Piankę równomiernie rozkładamy na truskawkach.

Zapiekamy 8-10 minut w 200 stopniach * (cały czas kontrolujcie zapikanie, aby wierzch się nie przypalił). Deser podajemy jeszcze ciepły : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation