Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Czekoladowy sernik
Spód
Składniki:

1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru
80g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier posiekać z masłem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.*
Schłodzić 20 minut i wylepić nim dno tortownicy 26cm, nakłuć widelce i piec 15 minut w 180ºC.
Masa serowa
Składniki:

1,4kg sera
400g jogurtu greckiego
łyżka kawy rozpuszczalnej
1 budyń czekoladowy(40g)
0,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
200g gorzkiej czekolady**
3 jaja
Ser, jogurt, cukier, budyń i jaja zmiksować do połączenia się składników. Kakao i kawę rozetrzeć w łyżce masy serowej i wmieszać do niej tak powstałą pastę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i 150g dodać do masy. Do pozostałych 50g rozpuszczonej czekolady dodać łyżeczkę masy serowej i wymieszać(będzie to baza do dekoracyjnych wzorów na wierzchu sernika).
Ser wylać na podpieczony spód, wyrównać i kleksami wykładać pozostałą czekoladę. Następnie za pomocą wykałaczki zrobić fantazyjne wzory.
Do piekarnika, obok formu wstawić naczynie z gorącą wodą.
Sernik piec w 160-170ºC przez ok. 80-90 minut, aż do ścięcia się z wierzchu.
Po upieczeniu zostawić sernik na kilka godzin w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
* - w razie gdyby ciasto nie chciało się związać, można dodać łyżkę lodowatej wody
** - ze względy na to, że niektóre osoby w rodzinie średnio lubią czekoladę(zupełnie tego nie rozumiem) dodałem tylko tyle, ale można dodać znacznie więcej(również kakao), wtedy sernik będzie bardziej brązowy ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation