Kuchnia

Przetwory

Ogórki Piri Piri z miodem

Każdy się zajada, więc dzielę się przepisem. Ich smak zawdzięczamy jednemu tajnemu składnikowi. Ogórki z Piri Piri są wyraziste, pikantne i proste do przygotowania. Ogórki z Piri Piri dodaję na zakąskę jako dodatek do mięsa lub na kanapki.

4 słoiki litrowe

30 minut czas przygotowania

Składniki:

• 4 kg ogórków

• 6 suszonych owoców Piri Piri

• 4 łyżek soli

• 2 główek czosnku

• 4 łyżek oleju

Składniki na zalewę:

• 4 szk. wody

• 1 szklanka octu 10 %

• 6 łyżek miodu







Sposób wykonania:





1. Ogórki myję, osuszam, odcinam tzw. dupki i kroję wzdłuż na cztery części, tworząc trójkąty.

2. Ogórki przekładam do miski, wsypuję sól , odstawiam na 2 godzinki po tym czasie odlewam wodę z ogórków.

3. Czosnek obieram, drobno kroję, owoce suszone Piri Piri również drobno kroję.

4. Czosnek, Piri Piri oraz olej dodaję do ogórków , wszystko dokładnie mieszam.

5. Przygotowuję zalewę z miodu, wody, octu, gotuję i studzę.

6. Układam ogórki w słoikach, zalewam zalewą, zakręcam mocno słoiki dekielkami.

7. Słoiki pasteryzuję 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 °C.

8. Słoiki wyjmuję dopiero, aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracam słoiki do góry dnem i studzę. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

9. Gotowe,

10. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation