Kuchnia

Przepisowo...

Pieczona czerwona kapusta

Składniki:
1 główka małej lub średniej (ew. 1/2 dużej) czerwonej kapusty
2 czerwone cebule
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Kapustę kroimy na kawałki - grubsze plastry lub ćwiartki.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy kawałek smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy solą i pieprzem.Odwracamy kapustę i powtarzamy czynność.
Cebulę kroimy na ćwiartki i dorzucamy dodajemy do kapusty.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut, aż cieńsze liście staną się kruche i lekko brązowe na krawędziach.
Pod koniec pieczenia nałożyłam na jeden kawałek kapusty kawałek trochę sera pleśniowego, a po wyjęciu z piekarnika dołożyłam chutney figowy i orzechy włoskie.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation