Kuchnia

kuchnia wege

ZIELONE KLUSKI ZE SZPINAKIEM


5 ziemniaków
szpinak
mąka ziemniaczana
mąka pszenna
1 jajko
sól
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy (mogą to też być ziemniaki, które zostaną nam z obiadu). Szpinak smażymy i studzimy. Ziemniaki tłuczemy i dodajemy do nich szpinak. Wszystko dokładnie mieszamy i solimy.

Do garnka nalewamy wody, którą solimy i zagotowujemy.

W tym czasie ziemniaki ze szpinakiem dzielimy (w misce) na cztery części. Odkładamy jedną część. Do powstałego miejsca na przemian (łyżka po łyżce) wsypujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Ponownie dodajemy odłożone ziemniaki ze szpinakiem i wszystko dokładnie mieszamy.

Z powstałego ciasta formujemy kuleczki i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy kluski wypłyną są już gotowe 🙂

My podajemy kluseczki z podsmażoną bułeczką tartą 🙂
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation