Kuchnia

kuchnia wege

kasza jaglana z jarmużem i jajkiem


SKŁADNIKI
1 PORCJA
1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
garść posiekanego jarmużu lub 2 liście
3 łyżki pokrojonej w kosteczkę cebuli
1 starty ząbek czosnku
1 jajko
sól, pieprz, masło lub oliwa
DO PODANIA, OPCJONALNIE:
tarty parmezan
ser kozi pleśniowy
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Ugotować kaszę: wsypać do rondelka, podprażyć, następnie wlać 1/2 szklanki wody, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 8 - 9 minut do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Otworzyć garnek, wyłożyć kaszę na duży talerz i rozdrobnić widelcem, ostudzić, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą.
Jarmuż wrzucić na wrzątek i gotować przez ok. 4 minuty, odcedzić. Można też ugotować go na parze (ok. 5 minut). Usunąć twarde części liści i posiekać na mniejsze kawałeczki.
Na patelni roztopić łyżkę masła lub oliwy i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać kaszę i smażyć razem przez około 2 minuty, następnie dodać jarmuż smażyć jeszcze przez minutę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na oddzielnej małej patelni usmażyć na maśle lub oliwie jajko sadzone, doprawić solą, pieprzem, położyć na kaszy i podawać. Można posypać tartym parmezanem lub dodać do gorącej kaszy pokrojony ser kozi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation