Kuchnia

Zupy

Czosnkowa zupa z ciecierzycy

Składniki
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 cebula, w całości
5 ząbków czosnku
łyżka oliwy z oliwek
3 pomidory z puszki
litr bulionu warzywnego
garść posiekanej natki pietruszki
łyżka soku z cytryny
sól, do smaku

Wykonanie

Na rozgrzaną oliwię wrzuć przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnej tarce czosnek, smaż przez kilka sekund
Dodaj ciecierzycę, przeciętą wpół cebulę, rozgniecione pomidory z puszki i zalej bulionem
Dopraw do smaku solą, jeśli jest taka potrzeba
Gotuj na małym ogniu, z uchyloną pokrywką, przez 25 – 30 minut
Przed podaniem wymieszaj z natką pietruszki i sokiem z cytryny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation