Kuchnia

Zupy

Kremowa zupa z ziemniaków

Składniki (2 porcje):

3 ziemniaki (ok. 150 g)
1 duży albo 2 małe pory (tylko biała część – ok. 100 g)
1 mała pietruszka
1 mała cebula
200 g bulionu warzywnego
200 ml mleka 3,2%
25 g masła
sól, świeżo mielony czarny pieprz
cienkie plasterki smażonego boczku do dekoracji
Zupa krem z zmieniaków

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i obierz, pokrój w plasterki. Pietruszkę obierz i pokrój w talarki. Pora obierz z wierzchniej osłonki, następnie pokrój w talarki. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.

Warzywa

Masło włóż do rondelka, następnie rozpuść je na średnim ogniu, wrzuć cebulę razem z porem i duś pod przykryciem przez około 10-12 minut, pamiętając o mieszaniu warzyw. Do garnka wlej bulion i dodaj ziemniaki oraz pietruszkę, następnie gotuj tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowane warzywa zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Dodaj mleko i wymieszaj.

Przygotowanie zupy

Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka lub kwaśniej śmietany. Zupę przelej do miseczek i udekoruj ją usmażonymi plasterkami boczku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation