Kuchnia

Zupy

Krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym

1,5 litr wywaru z warzyw
500 g upieczonej dyni
1 mała szalotka
3 ziemniaki
świeży imbir wielkości kciuka, starty na tarce
1 puszka mleka kokosowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka przyprawy curry
1 mała szalotka
sól, ostra papryka

Dynie kroimy na mniejsze kawałki. Usuwamy pestki i miąsz.
Układamy na blaszce, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.
Podlewamy oliwą i pieczemy ok. 30 min.

Na klarowanym maśle podsmażamy szalotkę.
Dodajemy pokrojone na małe kawałki ziemniaki.
Do gorącego bulionu wkładamy cebulkę z ziemniakami.
Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Dodajemy curry, imbir oraz dynię.
Gotujemy na wolnym ogniu.
Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy.
Doprawiamy.
Smak ma być łagodny z wyrazistym zakończeniem, kremowo-ostry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation