Kuchnia

Elzbieta Jurzec

Pierogi z ziemniakami, kaszą gryczaną i borowikami

Składniki

Farsz:

borowiki, 20 g
liście laurowe, 2 sztuki
ziele angielskie, 2 ziarna
czosnek, 1 ząbek
ziemniaki, około 600 g
prażona kasza gryczana, 100 g
cebula, 1 sztuka
masło, 3 łyżki
sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz
natka pietruszki
Ciasto:

mąka pszenna, 420 g
woda, 180-210 ml
sól, 10 g

Sposób przygotowania

Borowiki zalać 1 szklanką zimnej wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem około 10 minut. Wywar z grzybami przelać przez sitko (wywar można zostawić na zupę grzybową). Borowiki drobno pokroić.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy lekko ostygną przecisnąć przez praskę.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
Ziemniaki, kaszę, grzyby i cebulę dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z solą. Następnie stopniowo wlewać wodę i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć miseczką i ostawić na 10-15 minut, żeby odpoczęło. Podzielić na 16 równych części. Każdą rozwałkować w placek o średnicy 13-15 cm. Na środek nakładać po 2 łyżki farszu. Formować pierogi. Brzeg ciasta składać w falbankę. Górę pierożka mocno ścisnąć i lekko skręcić.
Gotować w dużej ilości osolonej wody po kilka sztuk. Pierogi są ugotowane kiedy wypłyną na wierzch i obrócą się na drugą stronę.
Podawać oprószone kolorowym pieprzem i natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation