Kuchnia

Elzbieta Jurzec

Czosnkowy kurczak z ryżem

Składniki:

• kurczak
• łyżka mielonego kuminu (kminek)
• łyżka sproszkowanego chili
• sok z 3 limetek
• 10 ząbków czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• ½ szkl tequili
• ½ szkl wody
• łyżka posiekanej kolendry
• ugotowany ryż

Sposób wykonania:

Kumin wymieszać z chili, sokiem z limetki, czosnkiem i łyżką oliwy.
Marynatą zalać kawałki kurczaka i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie obsmażyć kurczaka na rozgrzanej patelni.
Gdy się zarumieni wlać marynatę w której się marynował.
Wlać jeszcze tequilę oraz wodę.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut.
Po tym czasie kurczaka wyjąć a sos gotować do zgęstnienia.
Podawać z ugotowanym ryżem udekorowane kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation