Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

250 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki (w porcjach 100 g + 100 g + 50 g)
100 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki
75 g jasnego cukru muscovado
85 g miękkiego masła
100 g masła orzechowego (typu 'crunchy')
1 jajko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g dużych solonych fistaszków

w kąpieli wodnej rozpuścić 100 g połamanej gorzkiej czekolady. wymieszać, wsypać do niej cukier, dodać masło, masło orzechowe, jajko, wanilię i dobrze wymieszać. wsypać mąkę, sodę, proszek, połamaną mleczną czekoladę, kolejne 100 g połamanej gorzkiej czekolady i fistaszki. wymieszać.
na blachę wykładać czubatą łyżkę masy, spłaszczyć. pomiędzy ciasteczkami zostawiać dużo miejsca. mają być bardzo duże, mocno się rozlewają na boki podczas pieczenia. pozostałe 50 g czekolady powtykać w ciastka.
piec ok 10 - 12 minut w temperaturze 180ºc, aż na obrzeżach będą ciemniejsze.poczekać aż stwardnieją, około 5 minut. studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation