Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tiramisu
Składniki:
250 dag serka mascarponne
130 dag śmietany do ubijania
50 dag cukru pudru
1/4 szklanki mocnej kawy (espresso)
50 ml amaretto lub ciemnego rumu
pół opakowania biszkoptów podłużnych
2 łyżki kakao do posypania

Zaczynamy od śmietany. Połączcie ją z cukrem i miksujcie aż będzie puszysta. Dodajcie mascarponne i miksujcie chwilę aby połączyć składniki. Uwaga - nie wydłużajcie zanadto czasu miksowania aby nie zważyć całości.
Zróbcie mocną kawę i trochę ją przestudźcie. Dodajcie alkohol, ale nie słódźcie już. W naczyniach ułóżcie podłużne biszkopty, łamiąc je w razie potrzeby. Nie maczajcie ich uprzednio w kawie bo zrobią się zbyt miękkie. Kawę dodajcie za pomocą łyżki bezpośrednio na położone biszkopty. Zdecydowane polecam ten sposób. Sami zauważycie różnicę.
Na biszkopty połóżcie masę z serka mascarponne, dodajcie ponownie biszkopty i kawę a na to masę serową. Po ułożeniu warstw posypcie całość gorzkim kakao.
Odstawcie do lodówki na min 1 h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation