Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

350ml śmietany kremówki
2/3 szklanki cukru
3 krople aromatu migdałowego

Foremki dokładnie wysmarować odrobiną oleju. Do średniego garnka wlać śmietanę, cukier i aromat. Podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejszyć płomień i gotować, aż masa zacznie gęstnieć i zmieni kolor na karmelkowy, około 20-35 minut w zależności, jak bardzo kleiste karmelki chcemy uzyskać (uwaga: pod koniec dość energicznie mieszać, aby całość się nie przypaliła). Mieszanka będzie gotowa, gdy po upuszczeniu niewielkiej ilości do lodowatej wody lub na zimny talerzyk zastygnie zachowując swój kształt i jędrność. Masę przelać natychmiast to przygotowanej foremki (nie podgrzewać ponownie, bo zrobią się zupełnie kruche), ostudzić i wstawić do lodówki. Po około godzine wyjąć z foremek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation