Kuchnia

ciasta

zekoladowe CIASTO NESQUIK
Biszkopt:
125 g mąki pszennej
20 g kakao
6 jajek
130 g cukru pudru


Chrupka:
120 g orzechów włoskich lub laskowych
150 g gorzkiej czekolady (70%)
35 g śmietanki 30%
100 g płatków czekoladowych (kulek)


Krem:
400 g masła (w temp. pokojowej)
100 g masła orzechowego
180 g kremu czekoladowego typu Nutella
50 g cukru pudru


Na wierzch ciasta:
100 g gorzkiej czekolady (70%)
80 g śmietanki 30%
70 g płatków czekoladowych (kulek)
Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
Następnie do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając na wysokich obrotach.
Kiedy dodasz do białek cukier, kolejno dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
Na koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z kakao.
Spód formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia ani nie smaruj tłuszczem – dzięki temu biszkopt równo wyrośnie i nie będzie kurczył się po bokach. Proporcje są podane na formę o wymiarach 24×24 cm. Jeśli chcesz zrobić ciasto na dużą blachę, pomnóż składniki 1,5 raza.
Gotową masę wylej do formy.
Biszkopt piecz 35-40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu biszkopt wyciągnij z piekarnika i zostaw na 10 minut w formie. Po 10 minutach obkrój brzegi i wyciągnij biszkopt z formy. Odstaw do wystudzenia.
Przygotowanie chrupki:
Orzechy zmiel (np. za pomocą młynka do kawy). Czekoladę rozpuść z dodatkiem śmietanki w kąpieli wodnej.
Zmielone orzechy wymieszaj z roztopioną (ciepłą) czekoladą i płatkami czekoladowymi. Gotową masę przełóż do formy 24×24 cm i wyrównaj, wylepiając dokładnie dno formy. Odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby chrupka stwardniała.
Przygotowanie kremu:
Miękkie masło ubij za pomocą miksera/robota na jasną, puszystą masę.
Następnie dodawaj po łyżce masła orzechowego i kremu czekoladowego, cały czas ubijając.
Na koniec dodaj cukier puder.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt przekrój na pół, tworząc dwa blaty ciasta. Jeśli biszkopt nie jest równy, skrój górną część ciasta, aby całość wyrównać, po czym przekrój na pół.
Dolny blat ciasta ułóż w rancie do ciasta lub formie. Wyłóż połowę maślanego kremu. Rozsmaruj równomiernie, a na krem delikatnie daj chrupkę. Dociśnij ją lekko do kremu. Na chrupkę wyłóż pozostałą część kremu. Rozsmaruj i przyłóż drugim blatem ciasta.
Aby udekorować wierzch ciasta, 100 g gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem 80 g śmietanki. Wierzch ciasta polej czekoladową polewą, a na polewę wyłóż czekoladowe płatki i delikatnie dociśnij je do polewy, aby się przykleiły. Odstaw na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation