Kuchnia

ciasta

Biszkopt:
120 g cukru
3 duże jajka – oddzielnie białka i żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej tortowej

Do nasączenia:
1 łyżeczka cukru pudru
120 ml wody
2 łyżki soku z cytryny

Masa bananowa:
150 g masła
sok z 1/2 cytryny
1 l soku bananowego (może być nektar bananowy)
5 bananów
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
Krem śmietankowy:
200 ml gorącej wody
500 ml zimnej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 galaretka o smaku bananowym (lub brzoskwiniowym, cytrynowym, agrestowym)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1-2 łyżki cukru pudru (najlepiej dosłodzić do smaku)

Dodatkowo:
kakao do posypania

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 160°C (grzanie góra dół, termoobieg) 180°C). Białka ubij na sztywno. Cały czas ucierając robotem, dodawaj cukier, mieszaj, aż uzyskasz zwartą i lśniącą masę. Potem do białek dodaj żółtka i przez moment ucieraj, aż masa będzie kremowa i jednolita.
o mąki wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj i przesiej na jajeczny krem, ponownie wymieszaj za pomocą szpatułki. Ciasto przełóż do formy (25×35 cm) wyłożonej pergaminem (powinien nieco wystawać poza formę). Ciasto wyrównaj i piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut. Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia. Gdy będzie już zimny, wyjmij go z blaszki, zdejmij papier pergaminowy, a z wierzchu odetnij przypieczoną skórkę. Papier i biszkopt umieść znów w formie. Produkty na poncz wymieszaj i nasącz nimi ciasto w blaszce.

Masa bananowa:
Do garnka wlej ok. 700 ml soku bananowego, dodaj masło i wszystko zagotuj (czasami zamieszaj, aby tłuszcz się rozpuścił). Do reszty soku wsyp budynie w proszku i starannie wymieszaj. Gdy sok będzie się gotował, dodaj budyniową mieszankę i ugotuj gęstą masę. Po zagotowaniu zmniejsz gaz do minimum i gotuj, mieszając, przez około minutę. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia na 20-25 minut. Obrane banany skrop sokiem z cytryny, potem je przetnij wzdłuż i jeszcze raz potraktuj sokiem. Budyń bananowy wymieszaj i około 1/4 równo rozsmaruj na cieście w formie. Na wierzchu umieść banany i rozprowadź resztę bananowej masy, wyrównaj ją. Deser odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krem śmietankowy:
Galaretkę wsyp do naczynia, zalej gorącą wodą i mieszaj do rozpuszczenia. Potem odstaw wszystko do wystudzenia. Śmietankę przelej do naczynia, wsyp cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubijaj składniki, potem nieustannie miksując, wlewaj chłodną galaretkę (nie powinna jeszcze tężeć!). Powstałą masę śmietankową przełóż na ciasto w formie, wyrównaj. Deser oprósz kakao i włóż do chłodziarki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation