Kuchnia

kuchnia

Szybki, wilgotny piernik na powidłach

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru pudru

30 g cukru waniliowego

2 czubate łyżeczki kakao

opakowanie przyprawy do piernika ( 40 g )

1 łyżeczka sody

2 łyżki płynnego miodu

1 szklanka mleka

200 g powideł śliwkowych

120 g roztopionego masła

3 duże jajka

0,5 szklanki sparzonych rodzynek


Polewa :
50 g mlecznej czekolady
75 g masła
łyżeczka kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
odrobina ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:
1. Na początek piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Następnie keksówkę (25 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Suche składniki na piernik: mąkę, sodę, cukier puder, kakao i przyprawę piernikową przesiewamy do miski. Następnie dodajemy cukier waniliowy.
W drugiej misce ubijamy powoli całe jajka na puszysty krem (ale bez przesady; wystarczy, że nabierze jasnego koloru i pozostanie lekko lejący).
W trzeciej, największej misce mieszamy mleko, powidła, roztopione masło miód. Dodajemy suche składniki - miksujemy do połączenia w jednolitą masę. Na końcu dodajemy jajka i ponownie miksujemy, ale tym razem na niższych obrotach miksera. Na koniec masę na piernik delikatnie łączymy z rodzynkami. Całość przelewamy do keksówki. Piernik pieczemy około jedną godzinę (u mnie 1 godzina i 15 minut) do tzw. suchego patyczka. Jeśli piernik z wierzchu zanadto się rumieni przykrywamy folią. Piernik studzimy.
Na koniec czekoladę mleczną, masło, kakao, cukier, wodę i odrobinę ekstraktu z wanilii umieszczamy w rondelku. Następnie wszystkie składniki polewy powoli podgrzewamy do powstania gładkiej masy. Masę czekoladową lekko studzimy i polewamy piernik. Przed podaniem piernik można udekorować po wierzchu posiekanymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation