Kuchnia
Przepisy
Czekoladowe galette z czereśniami
SKŁADNIKI NA CIASTO
200 g mąki pszennej
15 g kakao
140 g masła (zimnego)
50 g cukru pudru
50 ml wody (zimnej)
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
400 g czereśni
40 g cukru brązowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej (20 gram)
2 łyżki whisky
80 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie, do posypania owoców)
DO POSMAROWANIA BRZEGÓW CIASTA
1 żółtko
1 łyżka wody
1 łyżka cukru brązowego
PRZYGOTOWANIE
PRZYGOTOWANIE CIASTA
W misce (lub w malakserze) dokładnie wymieszać mąkę z cukrem pudrem i kakao. Dodać pokrojone w kostkę masło i szybko posiekać nożem lub widelcem, aż powstanie bardzo gruba kruszonka.
Dolać zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę (można ją trochę spłaszczyć), zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA
Czereśnie umyć i dokładnie osuszyć. Oderwać ogonki, przekroić na połówki i usunąć pestki. Włożyć do miski, wlać whisky, wsypać cukier, przesianą mąkę i wymieszać.
Czekoladę posiekać i odłożyć.
PRZYGOTOWANIE TARTY
Blachę wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
W małej miseczce rozbełtać żółtko z wodą.
Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto za kształt koła o grubości 4mm. Przenieść ciasto na przygotowaną blachę z papierem (lub rozwałkować na papierze).
Nałożyć nadzienie zostawiając 3-4 cm wolnego brzegu (do zawinięcia). Najpierw równomiernie posypać czekoladą. Następnie nałożyć przygotowane czereśnie.
Zawinąć brzegi ciasta do środka tarty (na nadzienie), delikatnie je zlepiając. Posmarować brzegi żółtkiem z wodą i posypać brązowym cukrem. Owoce posypać posiekaną czekoladą.
Piec 35-40 minut, po wyjęciu z piekarnika ostudzić na blaszce.
WSKAZÓWKI
Tarta jest pyszna z bitą śmietaną, albo gęstym kremem ze śmietanki i mascarpone:
Krem śmietankowy – 150 ml śmietanki (dobrze schłodzonej) + 100 g mascarpone (dobrze schłodzone) + ok. 20 g cukru pudru zmiksować na puszysty, gęsty krem. Nakładać go osobno na każdą porcję, bezpośrednio przed podaniem. Można posypać wiórkami czekolady lub oprószyć kakao.
MA==