Kuchnia

Christmas cake

Tort z kajmakiem i czekoladą

SKŁADNIKI
składniki na biszkopt do tortu
3 białka (- z jajek rozmiar L)
3 żółtka
75 g mąki pszennej (- pół szklanki)
25 g mąki ziemniaczanej (- 1 czubata łyżka)
100 g cukru (- pół szklanki)
składniki na poncz do nasączenia tortu
250 ml wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
składniki na krem śmietankowy do tortu
250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
200 g serka mascarpone (zimnego)
50 g cukru pudru (1/3 szklanki)
składniki na warstwę czekoladową do tortu
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki
składniki na warstwę kajmaku z orzechami
100 g cukru
50 g masła
100 ml śmietany kremówki
50 g orzechów (użyłam solone orzeszki ziemne )
składniki na krem do obłożenia tortu
125 g masła (miękkiego)
125 g mleka skondensowanego (słodzonego – w temperaturze pokojowej)
250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
INSTRUKCJA

Jak zrobić biszkopt do tortu czekoladowo-kajmakowego
Białka ubij z cukrem na gęstą, mocno puszystą i białą masę.
3 białka,100 g cukru
W tym czasie przesiej przez sitko obydwie mąki.
75 g mąki pszennej,25 g mąki ziemniaczanej
Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
3 żółtka
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę do pieczenia o średnicy 16 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia – boki zostaw czyste.
Przełóż ciasto, wyrównaj.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 40 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź.
Przekrój biszkopt na 4 blaty.
Jak zrobić krem śmietankowy do tortu
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.
250 ml śmietany kremówki,50 g cukru pudru
Dodawaj po łyżce serek mascarpone nie przerywając miksowania – miksuj aż krem będzie gęsty i gładki.
200 g serka mascarpone
Jak zrobić warstwę czekoladową do tortu
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.
100 ml śmietany kremówki
Do gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę – wymieszaj do rozpuszczenia.
100 g gorzkiej czekolady
Odstaw czekoladę do zupełnego ostudzenia.
Jak zrobić kajmak z orzechami do tortu
Przygotuj sobie wcześniej wszystkie niezbędne składniki – odmierzone. Orzechy posiekaj.
50 g orzechów
Na dno patelni lub rondelka wsyp cukier i dodaj łyżkę wody.
100 g cukru
Podgrzewaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy.
Dodaj masło i delikatnie mieszaj aż się rozpuści – uważaj bo całość jest gorąca.
50 g masła
Wlej cienkim strumieniem kremówkę – uważaj, bo karmel może się wzburzyć!
100 ml śmietany kremówki
Gotuj całość aż kajmak będzie gładki.
Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj i odstaw do zupełnego wystudzenia.
Tort kajmakowo-czekoladowy złożenie
Na paterze ułóż jeden blat biszkoptu, zapnij na nim rant tortownicy.
Nasącz ciasto ponczem z wody zmieszanej z cukrem i sokiem z cytryny.
250 ml wody,2 łyżeczki cukru,1 łyżeczka soku z cytryny
Część kremu śmietankowego przełóż do woreczka i odetnij w nim róg.
Nałóż na ciasto trochę kremu śmietankowego i równo rozprowadź.
Kremem przełożonym do woreczka zrób rant tuż przy ściance foremki.
W środek powstałego zagłębienia wyłóż połowę kajmaku z orzechami.
Przykryj drugim blatem biszkoptu i delikatnie dociśnij.
Ciasto nasącz, nałóż trochę kremu śmietankowego, wyrównaj i zrób rant z kremu w woreczku. Na środek nałóż ostudzoną czekoladę.
Połóż trzeci blat ciasta – nasącz go, połóż resztę kremu śmietankowego i zrób rant z kremu w woreczku.
Wyłóż na środek kajmak z orzechami.
Ostatni blat nasącz delikatnie i połóż na wierzchu tortu – delikatnie dociśnij.
Schowaj tort do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
W tym czasie możesz przygotować krem do obłożenia tortu.
Jak zrobić krem do obłożenia tortu
Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach miksera – miksuj przez mniej więcej 10 minut.
125 g masła
Gdy masło zrobi się puszyste i prawie białe dodaj do niego na zmianę słodzone mleko skondensowane oraz serek mascarpone (pamiętaj aby wszystko było w temperaturze pokojowej).
125 g mleka skondensowanego,250 g serka mascarpone
Jeśli krem ci się zwarzy możesz spróbować go uratować – miskę z kremem postaw na garnku z gotującą się wodą i mieszaj łyżką, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji.
Schłodzony tort wyjmij z lodówki i ostrożnie zdejmij rant.
Posmaruj boki i wierzch tortu kremem maślanym (ja część kremu zabarwiłam odrobiną barwnika spożywczego i zrobiłam dwukolorowe obłożenie).
Tort schowaj ponownie do lodówki na około 2 godziny.
Przed podaniem udekoruj tort według uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation