Kuchnia

Christmas cake

Ciasto piernikowe na herbacie – składniki (na formę ok. 20 x28 cm lub ok. 23×32 cm)
na ciasto:
250 ml mocnego, ostudzonego naparu z czarnej herbaty
5 jajek
pół szklanki cukru (110 g)
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody
dwie duże łyżki przyprawy do piernika
szklanka oleju rzepakowego (250 ml)
5 łyżek miodu
na masę :
dwie szklanki mleka ( 500 ml)
4 łyżki kaszy manny
pół szklanki cukru ( 110g)
łyżka cukru waniliowego lub wnętrze wyskrobane nożem z przeciętej laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu
200 g miękkiego masła (dałam 100g)
sok z jednej cytryny lub z połowy cytryny i ćwiartki pomarańczy
Ciasto piernikowe na herbacie – przepis
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wyspać tartą bułką.
Jajka ubić z cukrem w wysokim naczyniu na jasną, pienistą masę.


Do większej miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę do piernika, dobrze wymieszać. Dodać olej, herbatę, miód i ubite jajka. Krótko zmiksować do połączenia składników, masa będzie rzadka.
Do formy wlać 1/3 część ciasta. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Wyjąć, przełożyć na kratkę do ostudzenia. Do formy (ponownie wyłożonej papierem lub ostudzonej, wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką) wlać połowę pozostałego ciasta i piec 20 minut. Czynność powtórzyć z ostatnią porcją ciasta. Warstwy będą cienkie.

Kiedy ciasto się piecze, przygotować masę.
Do garnka z mlekiem wyspać kaszę, cukier, dodać wanilię i gotować mieszając na małym ogniu aż masa zgęstnieje jak budyń. Zwykle trwa to ok. 8-10 minut. Ostudzić. By było szybciej można wstawić do naczynia z zimną wodą.
Miękkie masło pokroić w kostkę. Ucierać kilka chwil mikserem do rozluźnienia konsystencji. Ucierając, dodawać po kilka łyżek ostudzonej kaszy (nie należy dodawać ciepłej, rozpuści masło) a na końcu, kiedy masa już jest jednolita – sok z cytryny.


Na dnie formy, w której piekło się ciasto ułożyć jeden, wystudzony blat ciasta, przykryć połową kremu, dać drugą warstwę ciasta, wyłożyć pozostały krem i przykryć ostatnim płatem ciasta. Całość docisnąć lekko ręką, posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation