Kuchnia
Christmas cake
Tort Piernikowy z białą czekoladą
Na tortownicę 18 cm:
1 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody
1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.
Zawartość obu misek łączymy – na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Kroimy na 3 blaty.
Krem:
500 g twarogu śmietankowego
1 szklanka cukru pudru
100 g bialej czekolady
1 łyżeczka cynamonu
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 opakowanie Śmietan-fixu (lub tego typu zagęstnika) – opcjonalnie, jeśli tort ma postać dłużej lub gdzieś podróżować
ok. 2-3 pierniczki
Ganache:
100 g czekolady gorzkiej
80 ml śmietanki kremówki
Dekoracja:
Pierniki (u mnie Katarzynki w czekoladzie i klasyczne lukrowane serca)
biała czekolada
złota (lub inna) posypka
Krem:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (garnek z czekoladą stawiamy na garnku z gotującą się wodą). Mieszamy, żeby się nie przypaliła. Zostawiamy do ostudzenia na kilka minut.
Twarożek ucieramy z cukrem pudrem i cynamonem. Powoli dodajemy czekoladę i dalej ucieramy.
Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do powstania puszystego kremu.
Na koniec dodajemy zagęstnik do śmietany i miksujemy jeszcze chwilkę.
2 łyżki kremu odkładamy do dekoracji. Pozostałym kremem przekładamy blaty ciasta i każdą warstwę kremu posypujemy pokruszonymi pierniczkami. Krem rozsmarowujemy też cienką warstwą na bokach i wierzchu ciasta. Tort wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Ganache:
Śmietankę podgrzewamy, aż będzie gorąca, ale jeszcze nie gotująca się. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić.
W tym czasie czekoladę łamiemy na drobne kawałki i umieszczamy w metalowej misce. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Odczekujemy ok. minuty i mieszamy czekoladę z gorącą śmietanką, aż czekolada się rozpuści. Gdyby zdarzyło się, że pozostaną nierozpuszczone kawałki czekolady, można całość przenieść do garnuszka i podgrzać na minimalnym ogniu do rozpuszczenia, ciągle mieszając.
Polewę odstawiamy na kilka minut do ostudzenia. Konsystencja polewy jest kluczową sprawą. Jeśli będzie za rzadka i za gorąca, będzie spływać wraz z kremem do samego dołu ciasta. Jeśli będzie za gęsta, będzie nieestetycznie od razu zastygać. Ja swoją studziłam około 3 minut. Najlepiej jest sprawdzić, jak się zachowuje gdzieś z tyłu ciasta.
Polewę nabieramy małą łyżeczką i lejemy małe porcyjki przy brzegach wierzchu ciasta. Polewa powinna delikatnie spływać i zastygać. Na końcu rozsmarowujemy czekoladę na wierzchu ciasta.
Kiedy czekolada na wierzchu zastygnie, dekorujemy tort resztą kremu (użyłam worka cukierniczego i końcówki “gwiazdki”). Układamy na pierniczki i kawałki czekolady. Posypujemy posypką i odstawiamy tort do lodówki. Wyjmujemy na ok. 30 minut przed podaniem.
MA==