Kuchnia

COOKING

Curry z krewetkami i makaronem ryżowym
100 g makaronu ryżowego
200 g krewetek surowych
1 mała papryka (lub inne warzywa)
200 ml mleczka kokosowego (light)
1/2 szklanki wody
Garść szpinaku
Kolendra lub natka pietruszki do posypania
5 g masła klarowanego
Pasta
2 cm kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy w porażki lub 2 cm kawałek świeżej
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki chilli lub mniej jeśli lubisz łagodny smak
Wykonanie
Zmiksuj na pastę imbir i czosnek. Możesz też drobno je posiekać. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pastę z imbiru i czosnku i wszystkie pozostałe przyprawy. Mieszaj cały czas, aby się nie przypaliły. Dodaj mleczko kokosowe, wodę, krewetki i warzywa.
Zmniejsz ogień i gotuj aż krewetki będą dobre.
Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do curry. Dopraw solą pieprzem i chilli. Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation