Kuchnia

COOKING

Buraki z kapustą do słoika na zimę
Składniki:
1 kg buraków
1 kg białej kapusty
2 średnie cebule
Zalewa:
0,5 szklanki octu
1,5 szklanki wody
1 łyżka soli
1 szklanka cukru
Buraki myjemy i gotujemy w skórce, obieramy dopiero po ugotowaniu. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do dużej miski. Białą kapustę cienko siekamy i dodajemy do buraków. Cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z burakami i kapustą. Składniki zalewy zagotowujemy, wlewamy do warzyw i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie wkładamy do czystych słoików, zalewamy pozostałą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation