Kuchnia

Na śniadanie/kolację

BURGER Z ANANASEM I KAPUSTĄ

Na tofu:
✸ 1 kostka wędzonego tofu
✸ mąka ziemniaczana
✸ olej do smażenia

Na sos do tofu:
✸ 2 łyżki sosu sojowego
✸ 1 łyżka słodziwa (np. syropu klonowego)
✸ 1,5 łyżki musztardy (np. sarepskiej)
✸ 2 łyżki wody

Na sos do buły:
✸ 3-4 łyżki majonezu
✸ dowolna ilość srirachy

Oraz:
✸ 2 bułki
✸ ananas z puszki
✸ kapusta kiszona (lub kimchi)

→ INSTRUKCJE

Przygotuj tofu: Przekrój je na kilka cienkich plastrów (np. na 4 prostopadle do najkrótszego boku), obtocz w mące ziemniaczanej, wrzuć na patelnię pokrytą warstwą dobrze rozgrzanego oleju i obsmaż z dwóch stron na złoto. Następnie odsącz je na ręczniku kuchennym z nadmiaru oleju.
Przygotuj sos do tofu.
Z patelni wylej olej.
Tofu przełóż ponownie na patelnię, zalej z każdej strony sosem i smaż, aż sos się zredukuje, a tofu poprzypieka na brzegach.

Przygotuj sos do buły: Zmieszaj majonez ze srirachą.

Przygotuj buły: Przekrój je na pół i obsmaż ich środki na odrobinie oleju na patelni. Następnie górę i dół każdej buły posmaruj sosem, nałóż tofu, porcje kapusty kiszonej i plastry ananasa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation