DIY - zrób to sam
Boże Narodzene
Zupa grzybowa
Składniki
600 g świeżych lub mrożonych grzybów lub też 70-100 g suszonych
1 litr bulionu (warzywny, drobiowy, wołowy)
1 duża cebula - 240 g
4 średnie ziemniaki - 450 g
2 średnie marchewki - 220 g
3 ząbki czosnku
garść świeżego koperku
2 łyżki oliwy lub oleju np. ryżowego
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki śmietanki 30 %
przyprawy i zioła: łyżeczka majeranku, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
1. Możesz ugotować tę zupę z grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych:
Grzyby świeże: Do zrobienia zupy grzybowej potrzebujesz 600 gramów grzybów leśnych. Mogą to być: borowiki, podgrzybki, maślaki.. Jeśli zamierzasz gotować maślaki, to pamiętaj że kapelusze trzeba obrać ze skórki. Grzyby szybko przepłucz i oczyść. Pokrój je na mniejsze kawałki. Maślaki można też po obraniu obgotować.
Grzyby mrożone: 600 gramów grzybów mrożonych należy naturalnie rozmrozić a następnie odlać ewentualną glazurę i pokroić grzyby tak samo, jak te świeże.
Grzyby suszone: W przepisie proponuję użyć nawet do 100 gramów grzybów suszonych. Grzyby suszone umieść w wąskim naczyniu i zalej 500 ml zimnej wody. Przykryj przykrywką i odłóż do namoczenia najlepiej na całą noc.
2. Zacznij nagrzewać średniej wielkości patelnię. Umieść na niej dwie łyżki delikatnej oliwy lub daj olej roślinny (ryżowy lub z pestek winogron) oraz dwie łyżki masła klarowanego (trzecia łyżka zostaje do zasmażki).
Dużą cebulę obierz i posiekaj drobno. Umieść na patelni. Po pięciu minutach podsmażania dodaj też trzy obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Od razu wyłóż też na patelnię wszystkie grzyby pokrojone na mniejsze kawałki. Całość podsmażaj tak 20 minut. Po tym czasie dodaj garść siekanego koperku oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu. Zamieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Porada: W przypadku grzybów suszonych dajesz na patelnię wyłącznie grzyby (bez wody, w której się moczyły. Wodę zachowaj na później). W razie potrzeby grzyby pokrój wcześniej na mniejsze kawałki.
3. W trakcie podsmażania się na patelni cebuli z grzybkami możesz zacząć szykować zupę w garnku. Do średniej wielkości garnka wlej litr, czyli cztery szklanki bulionu warzywnego. To najczęściej używany przeze mnie bulion do tej właśnie zupy. Jest najmniej tłusty. Warto jednak zaznaczyć, że do zupy grzybowej pasuje też bulion drobiowy a nawet wołowy.
Do gotującego się bulionu dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę marchewki oraz ziemniaki. Zupę gotuj na małej mocy palnika (pod przykrywką) przez 15 minut.
4. Po tym czasie do garnka dodaj też całą zawartość patelni oraz łyżeczkę majeranku. Po pięciu minutach gotowania przyszła pora na ostatni etap, czyli delikatne zabielenie i zagęszczenie zupy grzybowej.
Porada: Jeśli używane były grzyby suszone, to możesz teraz dodać wodę z moczenia grzybów. Zdecyduj, czy dajesz ją całą, trochę lub może wcale.
5. Na patelni po grzybkach umieść łyżkę masła oraz dwie łyżki rzadkiej zupy z garnka i łyżkę mąki pszennej. Ustaw małą moc palnika i mieszaj całość, aż do momentu w którym mąka idealnie wymiesza się z masłem i zupą i zacznie się pienić. Dodaj też trzy łyżki śmietanki 30 %. Całość od razu przelej do garnka z lekko gotującą się zupą. Po dwóch minutach gotowania możesz wyłączyć zupę.
Zupę grzybową można też zabielić śmietaną kwaśną 18 %. Należy wówczas bardzo uważać na to, by śmietana się nie zwarzyła. Trzeba ją zahartować przelewając do szklanki ze śmietaną sporą ilość zupy z garnka. Zahartowywaną śmietanę należy bardzo powoli wlewać do garnka z zupą.
MA==