DIY - zrób to sam

Boże Narodzene

Kompot z suszu

2 garście suszonych jabłek - 100 g
1 garść suszonych jabłek wędzonych - 50 g
1 garść suszonych moreli - 80 g
1 garść suszonych śliwek - 80 g
3 małe gruszki wędzone - 100 g
lub gotowy susz
dodatkowo:
1 garść żurawiny - 45 g
7 goździków
mała laska cynamonu
3 litry wody
1 pomarańcza - można pominąć
pół cytryny - można pominąć

Krok 1: Owoce płuczę tak dwa razy w zimnej wodzie a następnie umieszczam w garnku, w którym będę gotować kompot.
Do garnka wlewam też trzy litry wody. Garnek przykrywam przykrywką .
Garnek odstaw na 12 godzin.

Krok 2: Do garnka z wodą (wody nie wylewamy!) i suszonymi owocami dorzuć siedem goździków oraz małą i cienką laskę cynamonu.

Krok 3:Garnek przykryj przykrywką i zagotuj.
Po 30 minutach gotowania do kompotu możesz dodać do garnka płaską łyżeczkę cynamonu mielonego (jeśli nie była wcześniej dodana mała laska cynamonu). Wlej też świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy oraz z połówki dużej cytryny. Dodatek soku z cytrusów nie jest niezbędny, jednak polecam spróbować, jak smakuje kompot z sokiem z cytryny i pomarańczy.
Całość zamieszaj lekko i gotuj ostatnie 10 minut. Kompot z suszu jest już gotowy. Pod odcedzeniu owoców otrzymałam 1500 ml mocnego kompotu.

Krok 5: Odcedź owoce, dosłodż lub nie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation