DIY - zrób to sam

Boże Narodzene

Barszcz wigilijny na zakwasie

Składniki na ok. 1,5 litra barszczu, ok. 5- 6 porcji:

Wywar warzywny:
2 marchewki
1 pietruszka
1 burak
½ selera
kawałek pora
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
1 łyżeczka soli
1 litr wody

Wywar grzybowy:
ok. 30g suszonych grzybów
500ml wody

Zakwas buraczany

Dodatkowo:
majeranek
czosnek
sól, czarny pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Grzyby przełożyć do niedużego garnka i zalać wodą. Pozostawić na noc.
Przygotować wywar grzybowy. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości. Odcedzić przez sitko. (Grzyby wykorzystać do uszek, pierogów itp.).
Przygotować wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę, seler i buraka obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Zalać litrem wody. Dodać oczyszczonego pora, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 1- 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywą, pozostawiając małą szczelinę. Gotowy wywar przecedzić przez sitko. (Warzywa można wykorzystać do sałatki ziemniaczanej).
Wywar grzybowy połączyć z warzywnym. Dodać zakwas buraczany do smaku. (Ja daję 2 szklanki. Proporcje wywarów można zmieniać w zależności od upodobań). Podgrzewać, uważając, aby barszczu nie zagotować, bo straci kolor. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. (Można również dodać jeszcze przeciśnięty przez prasę ząbek lub dwa czosnku i po podgrzaniu przecedzić cały barszcz przez sitko wyłożone gazą).
Podawać z uszkami lub w szklance czysty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation