Kuchnia

Kotlety Pulpety

Pulpety z mięsa mielonego.

Składniki:
Paczka mielonego mięsa
Sól i pieprz do przyprawienia
Bułka tarta
Jajko
1 niewielka Cebula
Olej do smarzenia

Dodatkowo sos w proszku, ja wybieram zazwyczaj pieczarkowy.

Mięso wrzucamy do misy, doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dosypujemy bułkę tartą. Tyle by mięso nie kleiło się do rąk.
Mieszamy wszystko i formujemy kuleczki. Układamy na rozgrzanym oleju i smarzymy do lekkiego zarumienienia.

W tym czasie przygotowujemy sos, według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj gotujemy odpowiednią ilość wody, a proszek rozpuszczamy w połowie kubka wody. Gdy woda się gotuje, wlewamy płyn w kubka i mieszamy do zagotowania.

Następnie dodajemy usmarzone kulki do sosu i gotujemy kilka minut na jak najmniejszym ogniu. Chodzi o to by mięso i sos sobą przeszły;)

Do tego ziemniaczki i surówka.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation