Kuchnia

Desery

Brownie z gruszkami
składniki:

100g masła
100g gorzkiej czekolady, posiekanej
100g zmielonych orzechów laskowych*
100g cukru pudru**
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub likieru owocowego
3 duże jajka
szczypta soli
4 gruszki (mogą być z puszki, wtedy cytryna jest zbędna)
1 łyżka soku z cytryny
Foremkę kwadratową (23cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Gruszki obrać, wydrążyć nasiona i polać sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Masło roztopić z czekoladą w kąpieli wodnej. Wlać alkohol i ostudzić. W tym czasie ubić żółtka z cukrem, dodać masę czekoladową razem z orzechami. Białka ubić ze szczyptą soli (nie za mocno) i dodać w trzech partiach do pozostałych składników. Ciasto przelać do foremki i ułożyć gruszki (ja swoje ponacinałam). Pieczemy ok. 20-30 minut aż gruszki będą miękkie, a patyczek wetkniety w ciasto suchy. Studzimy.

*można zastąpić włoskimi lub migdałami, gotowe zmielone do kupienia np. w Lidlu, Realu..

** jeśli gruszki są bardzo słodkie, możecie ograniczyć ilość cukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation