Sport i fitness
fit
Filety z kurczaka w orientalnej panierce na warzywnym ratatouille | Zabawy ze smakiem
Składniki:
filet z kurczaka (podwójny)
sól morska
świeżo mielony kolorowy pieprz
Marynata:
1 łyżka startego imbiru
¼ niedużej cebuli pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka zmielonego kminu
1 łyżeczka roztartych ziaren kolendry
Panierka:
1 jajko zmieszane z 2 łyżkami mleka
4-5 łyżek bułki tartej
1 łyżka sezamu
½ łyżeczki zmielonego kminu
1 łyżeczka roztartych ziaren kolendry
szczypta pieprzu kolorowego
Warzywny ratatouille
2-3 łyżki oleju do smażenia
2 średnie marchewki
1 papryka czerwona
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
½ papryczki chili
dobrej jakości pomidory w puszce
sól morska i pieprz kolorowy do smaku
łyżeczka cukru
¾ łyżeczki ziół prowansalskich
2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1.Filety z kurczaka opłucz, osusz i oczyść z błonek i kostek. Podziel na równomierne części i delikatnie rozbij. Natrzyj solą morską i kolorowym pieprzem.
2. Wszystkie składniki marynaty utrzyj na jednolitą masę w moździerzu albo zmiksuj ręcznym blenderem. Kurczaka dokładnie natrzyj marynatą. Odstaw na minimum 40 minut, a najlepiej na kilka godzin. Przed smażeniem przywróć mięso do temperatury pokojowej.
3. W międzyczasie przygotuj warzywne ratatouille. Cebulę, marchewkę i paprykę pokrojone w kosteczkę podsmaż na patelni, aż warzywa nieco zmiękną (ok. 4 minuty), ale nie zbrązowieją. Następnie dodaj papryczkę drobno posiekane chili, czosnek. Smaż kolejne 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa całkowicie zmiękną. Wlej pomidory z puszki. Samaż przez około 2 minuty. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, cukier i przetarte zioła prowansalskie. Smaż jeszcze kilka minut, aż sos nieco się zredukuje. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość. Teraz możesz wrócić do kurczaka.
4. Zamarynowane piersi obtocz w rozmąconym jajku i mleku, a następnie w bułce tartej połączonej z kminkiem, kolendrą, sezamem i szczyptą kolorowego pieprzu. Smaż piersi na rozgrzanym oleju na średnim gazie przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż lekko się zarumienią. Podawaj z warzywnym ratatouille i na przykład z brązowym ryżem.
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