Kuchnia

Cooking

Gulasz warzywny Jamiego

2 bakłażany, obrane, pokrojone w sporą kostkę
1 łyżka suszonego oregano
sól (najlepiej morska), świeżo zmielony pieprz
1 mała czerwona cebula, obrana, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, obrane, pokrojone na drobno
garść zielonych oliwek bez pestek (dałam oliwki z papryką)
mała garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki solonych kaparów, opłukanych, odsączonych (pokroiłam je na pół)
1 łyżka octu winnego
5 dużych, dojrzałych pomidorów, grubo posiekanych (dałam 1 puszkę pomidorów)
2 łyżki migdałów, drobno pokrojonych (można pominąć)


Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojone bakłażany, posolić, dodać oregano, przemieszać, by bakłażany równomiernie pokryły się oliwą. Smażyć aż bakłażany się zarumienią i zmiękną (wg Jemiego trwa to ok. 5 minut. Ja smażyłam bakłażany w 2 partiach, przez dłuższy czas. Należy mieszać i w razie czego uzupełniać oliwę, ponieważ bakłażany ją wchłaniają).

Dodać cebulę, czosnek, natkę, smażyć kilka minut.

Wrzucić kapary, oliwki (pokroiłam w plastry) i skropić octem, chwilę podsmażyć.

Dodać pomidory, pokrojone migdały, dusić przykryte na małym ogniu przez ok 15 minut. Spróbować przed podaniem. Warzywa powinny być miękkie. Potrawę doprawić do smaku pieprzem i solą.

Podawać posypane natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation