Kuchnia

Kuchnia

Składniki, 2 porcje:
• 100 g (1 torebka) ryżu jaśminowego lub innego długoziarnistego
• 3 cm kawałek imbiru
• 1 papryczka chili lub do smaku
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 średniego pora przekrojonego wzdłuż
• 1/4 małej główki kapusty pekińskiej, kilka liści
• 1/2 zielonej papryki
• 4 gałązki szczypiorku
• 2 jajka
• 2 łyżeczki oleju sezamowego
• 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
• 1/3 szklanki liści bazylii
• 1/3 szklanki liści mięty
• 1 soczysta limonka, pokrojona na kawałki, do skropienia
• 2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)



Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przesypać do miski. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, papryczkę chili i czosnek i posiekać na cienkie plasterki.
Pora i kapustę pekińską dokładnie opłukać i pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać ukośnie wraz z białą końcówką. Jajka roztrzepać w misce razem z olejem sezamowym i szczyptą soli.
Na dużą nieprzywierającą patelnię wlać oliwę, dodać imbir, chili i czosnek i podgrzewać przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu co chwilkę mieszając. Dodać paprykę i pora i mieszając podgrzewać przez około 2 - 3 minuty aż zmiękną.
Dodać ryż i wymieszać, a gdy będzie już cały podgrzany dodać kapustę pekińską i szczypiorek, mieszając podgrzewać przez 1 - 2 minuty, następnie wlać masę jajeczną i mieszając podgrzewać przez kilkanaście sekund aż jajka się zetną. Dodać bazylię i miętę i nałożyć do talerzy. Skropić dużą ilością soku z limonki i ewentualnie sosem sojowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation